Skip to content
World 3D Maps

Verschillende soorten vulkaanuitbarstingen

14/11/2021


Tijdens een vulkaanuitbarsting zie je verschillende soorten vulkaanuitbarstingen. Verschillende gassen, lava of as worden verdreven uit een ventilatieopening of vulkanische spleet. en vulkanologen hebben verschillende soorten vulkaanuitbarstingen geclassificeerd. Ze zijn vaak vernoemd naar beroemde vulkanen waar dergelijk gedrag is waargenomen. Sommige vulkanen vertonen slechts één type uitbarsting tijdens een periode van activiteit, terwijl andere hun type uitbarsting kunnen variëren in een veranderende reeks van uitbarstingen.

Verschillende soorten vulkaanuitbarstingen
Verschillende soorten vulkaanuitbarstingen. Krediet: ChiaraCingottini, DensityDesign Research Lab

Binnen deze eruptieve typen zijn er verschillende subtypen. De zwaksten zijn de Hawaiianen en de onderzeeërs, gevolgd door de Strombolians, gevolgd door de Vulcans. De sterkste soorten uitbarstingen zijn peléan, gevolgd door uitbarstingen van Plinius; de sterkste uitbarstingen worden “Ultra Plinian” genoemd. De Volcanic Explosivity Index (VEI) wordt gebruikt om de uitbarstingssterkte te meten, een orde van grootteschaal van 0 tot 8 die vaak wordt gecorreleerd met uitbarstingstypen.

Soorten vulkaanuitbarstingen

Alle soorten vulkaanuitbarstingen, definities en uitbarstingskenmerken van elk type:

Caldera-vulkaan

Een caldera is een grote depressie die ontstaat wanneer een vulkaan uitbarst en instort. Tijdens een vulkaanuitbarsting wordt het magma dat aanwezig is in de magmakamer onder de vulkaan, vaak met geweld verdreven. Wanneer de magmakamer leeg raakt, verdwijnt de steun die het magma in de kamer had geboden. Als gevolg hiervan storten de zijkanten en de bovenkant van de vulkaan naar binnen in. Caldera’s variëren in grootte van één tot 100 kilometer (0,62 tot 62 mijl) in diameter.

Vulkanische spleet

Een spleetopening, ook wel vulkanische spleet genoemd, is een lineaire vulkanische opening waardoor lava uitbarst, meestal zonder enige explosieve activiteit. De ventilatieopening is meestal enkele meters breed en kan vele kilometers lang zijn. Kloofopeningen kunnen grote overstromingen van basalt en lavakanalen veroorzaken. Dit type vulkaan is vaak moeilijk te herkennen vanaf de grond en vanuit de ruimte omdat het geen centrale caldera heeft en het oppervlak grotendeels vlak is. De vulkaan kan over het algemeen worden gezien als een scheur in de grond of op de bodem van de oceaan.

Hawaiiaanse uitbarstingen zijn een type vulkaanuitbarsting, genoemd naar de Hawaiiaanse vulkanen waarmee dit type uitbarsting kenmerkend is. Hawaiiaanse uitbarstingen zijn de rustigste soorten vulkanische gebeurtenissen, gekenmerkt door de uitbundige uitbarsting van zeer vloeibare basaltachtige lava’s met een laag gasgehalte.

Het volume aan materiaal dat wordt uitgestoten door Hawaiiaanse uitbarstingen is minder dan de helft van dat van andere uitbarstingen. De constante productie van kleine hoeveelheden lava bouwt de grote, brede vorm van een schildvulkaan op. Uitbarstingen zijn niet gecentraliseerd op de hoofdtop zoals andere vulkanische typen, en komen vaak voor bij ventilatieopeningen rond de top en in spleetopeningen die vanuit het midden uitstralen.

Stromboliaanse uitbarstingen

Stromboliaanse uitbarstingen zijn een soort vulkaanuitbarsting, genoemd naar de Stromboli-vulkaan, die al eeuwenlang onafgebroken uitbarst. Stromboliaanse uitbarstingen worden veroorzaakt door de explosie van gasbellen in het magma. Deze gasbellen in het magma verzamelen zich en smelten samen tot grote bellen. Deze worden groot genoeg om door de lavakolom te stijgen.

Bij het bereiken van het oppervlak zorgt het verschil in luchtdruk ervoor dat de bel met een luide knal explodeert, waardoor magma de lucht in wordt gestuurd. Vanwege de hoge gasdrukken die gepaard gaan met lava’s, neemt continue activiteit over het algemeen de vorm aan van episodische explosieve uitbarstingen. Tijdens uitbarstingen vinden deze explosies om de paar minuten plaats.

Stromboliaanse uitbarsting van La Palma (Canarische Eilanden, Spanje)

Een voorbeeld van soorten vulkaanuitbarstingen, in dit geval de Stromboliaanse uitbarsting is de La Palma-vulkaan en om alles te zien wat met deze vulkaan te maken heeft, laten we u het laatste nieuws zien over de La Palma-vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden.

Vulcan-uitbarsting

Vulcan-uitbarstingen zijn een soort vulkaanuitbarsting, genoemd naar de Vulcano-vulkaan. Bij vulkaanuitbarstingen maakt het zeer stroperige magma in de vulkaan het moeilijk voor de uitgeblazen gassen om te ontsnappen. Net als bij uitbarstingen van de Strombol leidt dit tot de ophoping van gas onder hoge druk, dat uiteindelijk de dop die het magma vasthoudt, opblaast en resulteert in een explosieve uitbarsting.

In tegenstelling tot stromboliaanse uitbarstingen zijn de uitgeworpen lavafragmenten echter niet aerodynamisch; Dit komt door de hogere viscositeit van het Vulcan-magma en de hogere opname van kristallijn materiaal dat is losgemaakt van de vorige laag. Ze zijn ook explosiever dan hun Stromboliaanse tegenhangers, met uitbarstende kolommen die vaak tussen de 5 en 10 km (3 en 6 mijl) hoog zijn.

Péléan-uitbarsting

Pelean-uitbarstingen zijn een soort vulkaanuitbarsting, genoemd naar de vulkaan Mount Pelée in Martinique, de plaats van een enorme Peléan-uitbarsting in 1902 die een van de ergste natuurrampen in de geschiedenis was. Bij uitbarstingen van Peléan worden grote hoeveelheden gas, stof, as en lavafragmenten uit de centrale krater van de vulkaan verdreven, aangedreven door de ineenstorting van de ryoliet-, daciet- en andesiet-lavakoepels die vaak grote uitbarstingskolommen creëren.

Pelean-uitbarstingen worden voornamelijk gekenmerkt door de gloeiende pyroclastische stromen die ze veroorzaken. De mechanica van een Peléan-uitbarsting lijkt sterk op die van een Vulcanian-uitbarsting, behalve dat bij Peléan-uitbarstingen de vulkaanstructuur meer druk kan weerstaan, dus de uitbarsting vindt plaats als één grote explosie in plaats van meerdere kleine.

Pliniaanse uitbarstingen

Plinische (of Vesuvius) uitbarstingen zijn een soort vulkaanuitbarsting, genoemd naar de historische uitbarsting van de Vesuvius in 79 vanaf de Vesuvius die de Romeinse steden Pompeii en Herculaneum begroef. Het proces dat Pliniaanse uitbarstingen veroorzaakt, begint in de magmakamer, waar opgeloste vluchtige gassen worden opgeslagen in het magma.

Gassen vormen blaasjes en hopen zich op terwijl ze door de magmaleiding omhoog bewegen. Deze bellen klonteren samen en zodra ze een bepaalde grootte hebben bereikt (ongeveer 75% van het totale volume van de magmaleiding), exploderen ze. De nauwe grenzen van de leiding dwingen gassen en het bijbehorende magma naar boven en vormen een uitbarstingskolom. De snelheid van de uitbarsting wordt bepaald door het gasgehalte van de pluim, en oppervlaktegesteenten met een lage sterkte barsten gewoonlijk onder de druk van de uitbarsting, waardoor een uitstekende structuur wordt gevormd die de gassen nog sneller naar buiten duwt.

Deze enorme uitbarstingskolommen zijn het kenmerk van een Pliniaanse uitbarsting, die 2 tot 45 km (1 tot 28 mijl) in de atmosfeer reikt. Pliniaanse uitbarstingen zijn vergelijkbaar met Vulcan- en Stromboliaanse uitbarstingen, behalve dat in plaats van discrete explosieve gebeurtenissen te creëren, Pliniaanse uitbarstingen aanhoudende uitbarstingskolommen vormen. Ze zijn ook vergelijkbaar met Hawaiiaanse lavafonteinen omdat beide eruptieve typen aanhoudende uitbarstingskolommen produceren die worden ondersteund door de groei van bellen die met ongeveer dezelfde snelheid omhoog bewegen als het omringende magma.

Actieve vulkaanuitbarstingen

Sismicidad La Palma

Aardbevingen kaart van de vulkaan La Palma Canarische Eilanden (Spanje)

Bent u op zoek naar informatie over Aardbevingen kaart van de vulkaan La Palma? In World3dMap we gaan u de ...
Lees verder
Interactive Map CANARY ISLAND VOLCANOE

ONGELOOFLIJK! Interactieve kaart CANARISCHE EILAND VULKAAN LAVASTROOM!

Als u op zoek bent naar het laatste uur van de La Palma-vulkaan, hier is de IGN-toepassing met de locatie ...
Lees verder
Lista de volcanes en erupción

Vulkaanuitbarstingslijst 2021

Welke vulkanen barsten dit jaar uit? Hier is een Vulkaanuitbarstingslijst 2021, met ALLE die momenteel uitbarsten in deze bijgewerkte tabel ...
Lees verder
World Map of Volcanoes erupting

Uitbarstende vulkanen in de wereld🌋 lavastroomkaarten

Op zoek naar uitbarstende vulkanen? In World3dmap vind je een interactieve kaart met alle vulkanen ter wereld. Hier kun je ...
Lees verder