Skip to content
World 3D Maps

Uitbarstende vulkanen in de wereld🌋 lavastroomkaarten

10/11/2021

Op zoek naar uitbarstende vulkanen? In World3dmap vind je een interactieve kaart met alle vulkanen ter wereld. Hier kun je alles zien over de vulkanen van vandaag over de hele wereld.

Vulkanen die vandaag uitbarsten

In dit gedeelte zie je de last minute vulkanen waar ook ter wereld. Nieuws en live webcams van de door vulkaanuitbarstingen getroffen gebieden, evenals interactieve kaarten van de lavastromen van de vulkaan en verschillende actuele artikelen over vulkanologisch nieuws.

Last minute vulkaan La Palma op de Canarische Eilanden (Spanje) – uitbarsting september 2021

De vulkaan La Palma barst uit en dwingt meer dan 5.000 mensen te evacueren. Het is gelegen in het Cumbre Vieja National Park en is sinds 1971 stabiel.

We verzamelen en ontvangen AL het laatste nieuws over de vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden. Klik hier voor het laatste nieuws over de vulkaanuitbarsting in Spanje. Volg DIRECTE de vulkaan op La Palma vanaf het TV Online-signaal en krijg toegang tot het laatste nieuws van Vulkan La Palma.

Verschillende soorten vulkaanuitbarstingen

Er zijn verschillende soorten vulkaanuitbarstingen waarmee vulkanologen vulkaanuitbarstingen classificeren. In world3dmap geven we je alle informatie met betrekking tot de soorten uitbarstingen.

Klimaatverandering van vulkanen

Door de werking van vulkanen komen verschillende gassen in de atmosfeer terecht, waaronder CO2, SO2, H2S, HCl, HF, HBr, OCS en CS2, waarvan de eerste twee de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering zijn.

Welke gassen stoten vulkanen met lava uit?


In de krater van een vulkaan is niets levends en veel kleine fumarolen (gaatjes) laten onaangename gassen vrij. Er zijn veel kleurrijke mineralen die uit de gassen worden afgezet als ze afkoelen. Het belangrijkste gas is water en vervolgens koolstofdioxide. Deze twee belangrijke gassen zijn niet giftig. Ook zwaveldioxide, waterstofchloride en waterstoffluoride worden uitgestoten. Het zijn sterke vergiften en veroorzaken besmettingsproblemen.

Er zijn veel vulkanen op aarde en we kunnen in deze 3D interactieve kaart van klimaatverandering zien hoe vulkanen invloed hebben op klimaatverandering.

Wereldkaart van ‘s werelds meest actieve vulkanen

We kennen minstens 1500 actieve vulkanen over de hele wereld. Dat is een enorme stijging ten opzichte van het aantal waarvan we dachten dat het juist was. Het betekent dat er op aarde meer mensen naar hen op zoek zijn. Een grafiek van het aantal vulkanen in de wereld laat zien dat het bijna net zo snel toeneemt als het aantal mensen op aarde. Vulkanen barsten nu uit Vulkanen barsten nu uit

Kaart en gegevens van wereldvulkanen

Hier zijn enkele van de belangrijkste feiten over vulkanen:

Welk land heeft de meeste vulkanen?


I ndonesia heeft verreweg de meeste vulkanen . Het is echt een bijzondere plek omdat er overal vulkanen lijken te zijn, in alle richtingen. Merapi (wat ‘berg van vuur’ betekent) barstte uit in januari 1994, waarbij een paar honderd mensen omkwamen.

Wat is de hoogste vulkaan ter wereld?


De grootste vulkaan ter wereld is waarschijnlijk Mauna Loa, op Hawaï . Het stijgt op vanaf de zeebodem op 13.000 voet boven zeeniveau of ongeveer 29.000 voet boven de zeebodem. Een andere enorme vulkaan is Mt. Etna op het eiland Sicilië, in Italië.

Wat is de oudste vulkaan?

De oudste vulkaan is waarschijnlijk de Etna en is ongeveer 350.000 jaar oud. De meeste actieve vulkanen die we kennen, lijken minder dan 100.000 jaar oud te zijn. Vulkanen groeien omdat lava of as zich ophoopt op de vulkaan, waardoor er lagen en hoogte worden toegevoegd.

Hoeveel vulkanen zijn er in de Verenigde Staten?

Er zijn ongeveer 169 vulkanen in de Verenigde Staten die wetenschappers als actief beschouwen. De meeste hiervan bevinden zich in Alaska, waar vrijwel elk jaar uitbarstingen plaatsvinden.

Foto’s van uitbarstende vulkanen

De geschiedenis van vulkanen gaat duizenden jaren terug en er zijn door de geschiedenis heen veel uitbarstingen geweest. Hier zijn enkele ongelooflijke afbeeldingen van vulkanen

Vulkanen of aardbevingen

Vulkanen en aardbevingen zijn nauw verwant op aarde, als je de laatste aardbevingen wilt zien die over de hele wereld hebben plaatsgevonden, kun je deze bekijken in onze interactieve kaart van recente aardbevingen.

Top 7 vulkanen

Hoeveel vulkanen zijn er in de wereld? en zijn er vulkanen bij mij in de buurt? hier kun je de beste grote vulkanen ter wereld zien.

1. vulkanen in Hawaï – Big Island

Hawaii is een steeds populairdere toeristische bestemming die bestaat uit 8 hoofdeilanden: Hawaii, Maui, Oahu, Kahoolawe, Lanai, Molokai, Kauai en Niihau. Elk eiland heeft speciale kenmerken die het tot unieke bestemmingen maken.

Het Volcanoes National Park ligt op ongeveer 45 minuten rijden van de stad Hilo en werd gesticht in 1916. Het wordt gekenmerkt door zijn buitengewone biodiversiteit die zich uitstrekt over zijn 130 duizend hectare.

Vulkanen om te bezoeken in Hawaï – Honolulu:

Als je naar Hawaï gaat, is het absoluut noodzakelijk dat je het Volcanoes National Park bezoekt, een prachtige plek die heel anders is dan alles wat je eerder hebt gezien. In deze sectie vindt u alle nodige informatie over de meest interessante plaatsen om te bezoeken in deze hoek van Hawaï.

De grootste vulkaan op aarde is Mauna Loa op Hawaï.

De grootste vulkaan op aarde bevindt zich op Hawaï. Het heet Mauna Loa. Vanaf zeeniveau is het 4.169 meter hoog. Onder zee zakt het echter ook nog eens 5.000 meter en sinds 1843 is het 33 keer uitgebarsten.

KILAUEA :
Dit is ongetwijfeld een van de meest populaire plekken op het eiland, die geen enkele reiziger wil missen. Maar naast het bezoeken van de omgeving van de vulkaan en genieten van een unieke show in de wereld, is het interessant om het museum te bezoeken, waar je de hele geschiedenis van deze beroemde vulkaan te weten komt.

HALEMAUMAU KRATER :
Dit zal ook een interessant gezicht zijn: een bezoek aan de stoompluimen uit de enorme krater waarvan het interieur bekend staat als de thuisbasis van de godin van de Pele-vulkaan. In 1967 werd deze immense krater gevuld met lava, maar in de loop der jaren is hij leeggelopen.

PUU OO VENT :
De lava-activiteit van Kilauea is momenteel niet gecentreerd in de caldera, maar eerder op de top van de vulkaan. Vanaf Puu Oo Vent kun je verschillende ondergrondse lava-vloedbuizen van de Puu Oo observeren die dramatisch in zee afwateren. Dit bezoek is ongetwijfeld een van de pijlers van het park.

Hoeveel Hawaiiaanse vulkanen zijn er?

Momenteel zijn er drie actieve vulkanen op Hawaï. Op het eiland Hawaï vind je de Maunaloa en de Kilauea in het Hawaii Volcanoes National Park.

Het park herbergt, zoals de naam al doet vermoeden, verschillende vulkanen. En hoewel velen van hen momenteel inactief zijn, zijn er twee die nog steeds actief zijn: Maunaloa (die voor het laatst in 1984 uitbarstte maar waarvan bekend is dat hij nog leeft) en Kilaue (die sinds januari 1983 uitbarst).

Vulkanen op Kauai

Kaua’i (bekend als Kauai buiten de Hawaiiaanse eilanden) is het oudste en het vierde grootste van de belangrijkste eilanden van de Hawaiiaanse archipel, met een oppervlakte van 1.430,43 km². Het is ook bekend als “Garden Island” of “Garden Island”.

Vulkanen in Maui

De Haleakala-krater, die boven het eiland Maui uittorent en van bijna overal zichtbaar is, is in alle opzichten een natuurkracht. Op 10.023 voet boven zeeniveau is het een slapende vulkaan.

2. Rwanda Volcanoes National Park

Het nationale park staat bekend als een toevluchtsoord voor berggorilla’s. Het is de thuisbasis van vijf van de acht vulkanen in het Virunga-gebergte (Karisimbi, Bisoke, Muhabura, Gahinga en Sabyinyo).

3. Vulkanen Costa Rica

Drie vulkanische bergketens doorkruisen Costa Rica: het Guanacaste-gebergte, bestaande uit vulkanen die zo belangrijk zijn als Arenal of Rincón de la Vieja; het centrale vulkanische gebergte, de thuisbasis van de bekende Poás, Barva en Turrialba, en het Talamanca-gebergte, dat maar één vulkaan heeft.

 • Poás-vulkaan

Nabij de stad Alajuela, 20 kilometer ten westen van San José, ligt deze actieve vulkaan waarvan de laatste uitbarsting werd gedocumenteerd in 1953.

 • Arenal-vulkaan

Sinds in 1968, na meer dan 500 jaar inactiviteit, de Arenal-vulkaan lava en as begon uit te stoten, wordt het beschouwd als een van de meest actieve vulkanen in Costa Rica. Bovendien, om deze reden, een van de grootste toeristische attracties.

 • Irazú-vulkaan

Met de hoogste hoogte van alle vulkanen in Costa Rica, wekt de Irazú alleen al zijn naam respect op. Het inheemse woord Iztarú, waarvan Irazú is afgeleid, betekent berg van trillingen.

 • Turrialba-vulkaan

De Turrialba vulkaan is niet erg populair bij toeristen die de vulkanen van Costa Rica bezoeken. Mede omdat hij moet concurreren met zijn oudere broer Irazú, met wie hij een basis deelt. Aan de andere kant, vanwege de intense vulkanische activiteit, die heeft geleid tot een verbod op toegang tot het bij verschillende gelegenheden. De vulkaan registreerde een van zijn grootste uitbarstingen in september 2016, waarbij wolken van gassen en as werden uitgespuwd die 3000 meter hoog waren.

 • Vulkaan Rincón de la Vieja

In de provincie Guanacaste, 25 kilometer ten noordoosten van Liberia, is deze vulkaan omgeven door mystiek en legendes. Ze zeggen dat een inheemse prinses verliefd werd op een vijandelijke krijger. De vader van de prinses gooide, in tegenstelling tot de relatie, de jongeman in de krater. Om altijd dicht bij hem te zijn, trok de prinses zich terug om naast de vulkaan te wonen en leerde ze te genezen met lokale planten, een taak die ze ook op haar oude dag voortzette. Om deze reden begonnen de lokale mensen de vulkaan Rincón de la Vieja te noemen.

 • Barva-vulkaan

De Barva-vulkaan maakt deel uit van het Braulio Carrillo National Park, een van de grootste in centraal Costa Rica.

 • Tenorio-vulkaan

Rondom deze vulkaan, in het noorden van Costa Rica, ligt een van de best bewaarde geheimen van het hele land. Het Tenorio Volcano National Park, hoewel moeilijk toegankelijk, verbergt hoeken van grote schoonheid en wordt beschouwd als een prachtige plek om te gaan wandelen en de natuur van het gebied te ontdekken.

4. Vulkanen in Guatemala

In Guatemala zijn er ongeveer 288 vulkanen of structuren van vulkanische oorsprong. Slechts 8 hiervan hebben activiteitsrapporten in historische tijden en 3 zijn de meest actieve vandaag.

Tot 37 worden officieel erkend als vulkanen door de National Mountaineering Federation. In plaats daarvan erkent het National Geographic Institute 32.

5. Vulkanen in Italië

Italië is een vulkanisch actief land, met de enige actieve vulkanen op het Europese continent. De vulkanische activiteit van het land is voornamelijk te danken aan de aanwezigheid, op korte afstand ten zuiden van de grens tussen de Euraziatische plaat en de Afrikaanse plaat. Het magma dat Italiaanse vulkanen uitbarsten, wordt verondersteld het resultaat te zijn van gesmolten gesteente dat omhoog wordt geduwd door de subductie van de ene plaat onder de andere.

Er zijn drie hoofdgroepen van vulkanisme: een lijn van vulkanische centra die noordwestelijk langs het centrale deel van het Italiaanse schiereiland loopt (zie vulkanische boog van Campania); een groep in het noordoosten van Sicilië; en een andere groep rond het mediterrane eiland Pantelleria. Dit zijn de Italiaanse vulkanen.

6. Vulkanen in Spanje

In Spanje zijn vulkanen niet erg actief, aangezien de laatste Spaanse vulkaan die in Spanje uitbarstte de Teneguía was in 1971 en de Tagoro-vulkaan op het eiland Hierro in 2011. Desondanks heeft Spanje talloze vulkanen, de meeste vulkanen in de Canarische Eilanden, dit zijn momenteel de enige actieve vulkanen in Spanje, hoewel we ook andere inactieve vulkanen kunnen vinden in verschillende delen van onze geografie.

Dit zijn de 10 belangrijkste vulkanen in Spanje:

 • Vulkanen Teide
 • Vulkaan Teneguía
 • Vulkaan Santa Margarita
 • Vulkaan Croscat
 • Vulkaan Tagoro
 • Lanzarote vulkanen
 • Hoyazo de Nijar
 • Cerro de Agrás vulkaan
 • Cancarix vulkanische python

La Palma vulkaan laatste nieuws

Als je meer gedetailleerde informatie wilt over de uitbarsting van La Palma (Canarische Eilanden, Spanje), ga dan naar de sectie om de vulkaankaart van La Palma, nieuws en nieuws over de vulkaan live te zien:

7. Vulkanen in IJsland

IJsland heeft een hoge concentratie aan actieve vulkanen vanwege de mid-Atlantische rug en een hotspot onder het eiland. In IJsland zijn er ongeveer 130 actieve en inactieve vulkanen, en onder het eiland, verspreid over het hele land, behalve in de Westfjorden, zijn er ongeveer 30 actieve vulkanische systemen.

Vulkanen voor kinderen

In deze video kun je veel leren over vulkanen voor kinderen. Weet jij hoe vulkanen werken? Waardoor komen vulkanen tot uitbarsting? Vulkanen en dinosaurussen zijn dol op de kleintjes in huis.

Vulkanen in uitbarstingskaart

Sismicidad La Palma

Aardbevingen kaart van de vulkaan La Palma Canarische Eilanden (Spanje)

Bent u op zoek naar informatie over Aardbevingen kaart van de vulkaan La Palma? In World3dMap we gaan u de ...
Lees verder
Interactive Map CANARY ISLAND VOLCANOE

ONGELOOFLIJK! Interactieve kaart CANARISCHE EILAND VULKAAN LAVASTROOM!

Als u op zoek bent naar het laatste uur van de La Palma-vulkaan, hier is de IGN-toepassing met de locatie ...
Lees verder
Diferentes tipos de erupción volcánica

Verschillende soorten vulkaanuitbarstingen

Tijdens een vulkaanuitbarsting zie je verschillende soorten vulkaanuitbarstingen. Verschillende gassen, lava of as worden verdreven uit een ventilatieopening of vulkanische ...
Lees verder
Lista de volcanes en erupción

Vulkaanuitbarstingslijst 2021

Welke vulkanen barsten dit jaar uit? Hier is een Vulkaanuitbarstingslijst 2021, met ALLE die momenteel uitbarsten in deze bijgewerkte tabel ...
Lees verder

Vertel ons wat u van deze website vindt, help ons deze te verbeteren.